Morska neman potopila nemačku podmornicu u Škotskoj!?

NA_VODI_morska_neman02Tokom akcije polaganja podmorskog dalekovoda, škotski inženjeri otkrili su olupinu nemačke podmornice iz Prvog svetsko rata.

Stručnjaci veruju da se radi o olupini UB-85, nemačkoj podmornici čija posada je tvrdila da ih je napalo i potopilo morsko čudovište.Koliko god neverovatno zvučalo, ta priča se ponavlja godinama, a i istoričari su je ozbiljno istraživali.

Ines Makartni, istoričar i morski arheolog sa Univerziteta Bornmut tvrdi da su novinari glavni krivci za širenje priče o napadu morske nemani. Olupina je pronađena nedaleko od obale grada Stranrara u jugozapadnoj Škotskoj, na dubini od 104 metra. Otkrili su je sonari.

Kapetana Gintera Kreha i njegovu posadu zarobio je britanski ratni brod HMS Koreopsis 30, aprila 1918. Uhvaćeni su na morskoj površini, u slučajnoj patroli britanskog broda. Na iznenađenje Britanaca, Nemci su se odmah predali. Kapetan je prilikom ispitivanja rekao da je podmornica izronila na površinu kako bi napunila baterije, ali da ju je odjednom napala neobična zver.

„Imala je malu glavu, s dugim i šiljatim zubima koji su sijali na mesečini. Posada je uz muku uspela da odvrati tu morsku neman od podmornice pucajući iz pištolja“, rekao je Kreh.

Rekao je da iako su uspeli da oteraju morsko čudovište, ono je toliko oštetilo podmornicu da više nisu mogli da zarone.

„Zato ste uspeli da nas uhvatite, nismo bili mi neoprezni već smo spašavali živote od te zveri“, ispričao je nemački kapetan Britancima.

Šta se tačno dogodilo posle toga ostalo je misterija, a naučnici se nadaju da će pronalaskom olupine podmornice napokon doći do nekih odgovora koji će da razjasne celu priču, pa i priču o čudovištu. Stručnjaci veruju da je sasvim moguće da je neko veliko morsko biće onesposobilo podmornicu, ali je pitanje da li je to poznata životinja, ili zaista neka nepoznata vrsta, za koju su kapetan Kreh i njegova posada pomislili da je čudovište.

Izvor: Express.hr