Mornarica Crne Gore spremna za NATO

NA_VODI_nato_brodovi02Mornarica Vojske Crne Gore spremna je da odgovori svim izazovima na moru, a pre svega obavezama i zadacima koje nameće sada već izvesno učlanjenje u NATO alijansu, izjavio je komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

U razgovoru za Pobjedu Vuković ističe da je Mornarica poslednjih godina obavila intenzivne pripreme kako bi bila spremna za izazove i odgovornosti koje je očekuju nakon prijema države u NATO.

„U maju je NATO Samit i već je najavljeno da je Crna Gora za stolom, tako da je to datum kada bi sve trebalo da bude gotovo. Mornarica je apsolutno spremna jer je usvojila standarde u raznim oblastima, kada je reč o vojnoj alijansi. Postoji čitav niz NATO programa i paketa koje sprovodimo unazad desetak godina. Ima još dosta posla, ali ono težišno smo već odradili od kada je država potpisala ‘Partnerstvo za mir’“, objašnjava Vuković.

Podsetio je da je u 2016. godini Mornarica imala niz pomorskih vežbi u teritorijalnim vodama, ali i u inostranstvu.

Govoreći o prednosti članstva u Alijansi, on kaže da se, između ostalog, otvaraju svi programi u domenu vojne struke.

„To znači da imamo pristup svim vežbama i učešću u zajedničkim aktivnostima, kao i modernizaciji i razvoju opreme. Na primer, korišćenjem bio-dizel goriva na našim brodovima dajemo aktivan doprinos zaštiti životne sredine i povećanju efikasnosti rada naših brodova, kao i pristup čitavom drugom nizu paketa i programa. To pruža mogućnost našim vojnicima za obuku u svim respektabilnim NATO centrima“, kaže Vuković.

On ima reči hvale za naše vojnike koji učestvuju u vojnim misijama NATO, EU i UN.

„Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore učestvovali su u AJSAF misiji kao podrška u Avganistanu, kao pripadnici pešadijskog voda ili kao oficiri na komandi na određenim štabnim dužnostima. Imamo i oficire koji su u okviru NATO komandne strukture u NATO organizaciji, oficire i u NATO komandi u Briselu, Napulju, na drugim pozicijama“, ističe Vuković.

Komandant naglašava da je Mornarica transparentan deo sistema odbrane i da zajedno sa drugim institucijama jača državne kapacitete za odgovor na potencijalne krize, koje mogu ugroziti bezbednost crnogorskog mora.

„Sa sigurnošću mogu tvrditi da je Jadran bezbedno i sigurno more za sve aktivnosti, čemu doprinosi i dobra regionalna saradnja i integracioni procesi sa EU i NATO. Svesni smo da se bezbednost i sigurnost Jadrana ne može posmatrati odvojeno od bezbednosti i sigurnosti Mediterana, a jedan od mehanizama za tako nešto jesu i integracije u EU i NATO. I druge evropske države su iskoristile ta dva mehanizma, obezbedile svoju pomorsku privredu i zaštitile svoje more“, kaže on.

Izazovi, rizici i pretnje na moru su raznoliki, a pojavljuju se i novi, poput ilegalne emigracije, sa kojom prete i kriminalne radnje, krijumčarenje droge, oružja, potencijalnog oružja za masovno uništenje, a nije isključena ni mogućnost terorizma na moru.

„Za sada, na sreću, nemamo takvih indicija, ali svesni smo da potencijalna opasnost postoji. Ulažemo velike napore zajedno sa državama regiona da na obaveštajnom nivou pratimo situaciju, pa iako to nije u isključivoj nadležnosti Mornarice i Vojske, pružamo pomoć i podršku“, podvukao je Vuković.

Izvor: Tanjug