Ivanovi brodovi doplovili do Holivuda

SONY DSCIvan Šokčić Bato, metaloglodač u penziji, verovatno ne bi ni sanjao o prijateljstvu sa Arsenom Dedićem ili o tome da za njega sazna jedna oskarovka da nije njegovog hobija.

Ivan je neobičan hobi, pravljenje brodova u boci, počeo pre 45 godina, kada je poželeo da prekrati vojničke dane. Danas je njegova flota na svim kontinentima, a stigla je i do Holivuda u filmu „Braća Blum“. Toliko je usavršio hobi da nosi i titulu velemajstora modelarstva.

- Oduvek me je privlačila izrada predmeta od drveta i želeo sam da ono što radim bude drugačije od uobičajenog. Samouk sam i za razliku od mnogih koji brod naprave van boce, a kasnije ga ubacuju, moji brodovi nastaju na teži način, unutar staklene luke. Napravio sam 250 brodova u boci i za mnoge sam nagrađen visokim priznanjima na međunarodnim izložbama. Polovinu jedrenjaka sam zadržao, a ostali su otplovili u ruke mojih prjatelja – kaže Ivan Šokčić.

Da bi napravio brod u boci, prvo odabira bocu. Sam je izmislio i izradio više od 30 različitih alatki kojima rukuje, a za izradu koristi drvo balzu koje potiče iz Ekvadora. Ali materijal i njegova vrednost gotovo su beznačajni u odnosu na preciznost i vreme koje izdvaja.

 

Batina samostalna izloža biće svečano otvorena 19. aprila u 18h, u Foajeu Narodne banke Srbije, i trajaće do 19. maja 2012. Nakon okončanja izložbe umetnikova želja je da deset brodova otplovi u nečije luke. Tim povodom biće organizovana aukcija brodova a prihod će biti namenjen u humanitarne svrhe. Organizatori izložbe su Rotary i Rotaract klubovi.

 

- Za mene je brod u boci strpljenje i mesto na kome je zarobljena velika lepota. Najomiljeniji i u najvećoj boci je brod portugalske flote „Santa Katarina do Monte Sinaji“, koji sam pravio više od šest meseci. To je ratni brod sa šest paluba i 140 topovskih cevi, a gradio sam ga od 760 delova u flaši od 50 litara. Najmanje brodove sam uplovio u kontrolne sijalice prečnika šest milimetara sa otvorom veličine 2,5 milimetara – priča on.

 

SONY DSCNajmanje smešta i u orahovu ljusku, ali pored neobičnih, omiljenih, najstarijih i različitih po obliku i veličini, Šokčić ima i najslavniji brod, jedrenjak koji je od njega naručila holivudska produkcija. Pojavljuje se u filmu „Braća Blum“ u sceni sa oskarovkom, glumicom Rejčel Vajs.

- Tražili su od mene nedovršeni brod čija jedra mogu da se podižu i obaraju jednim potezom. Napravio sam trgovački brod iz 17. veka u boci od tri litre. Trebao im je za scenu kada Rejčel Vajs, između ostalih hobija, sastavlja i brodove u boci. Veliko iznenađenje sam doživeo i kada je „Koka-kola“ tražila da napravim jedrenjak za njihovu međunarodnu reklamnu kampanju. Napravio sam im karavelu iz 17. veka – objašnjava Bato.

 

NA_VODI_ivan_bato_skoric01Vrsnom modelaru hobi je doneo i velika prijateljstva. Najpoznatiji i za njega najvredniji bio je Arsen Dedić.

- Video me je u jednom kvizu, a pošto je bio strastveni kolekcionar, interesovali su ga neobični brodovi. Prvom prilikom kada je došao u Suboticu me je pronašao. Za njega sam napravio četiri broda sastavljena jednim jarbolom u jednoj boci. Naše prijateljstvo je trajalo i nije prošla godina a da nismo razmenili novogodišnje čestitke. Objavio je zbirku pesama „Brod u boci“ i iskreno se nadam da je barem delić njegove inspiracije nastao u mojim delima – kaže Bato.

 

Slike i štafelaji u boci

U radnom kutku na Paliću Bato izrađuje i minijature u boci, originalne mini-slike koje potpisuju poznati umetnici i smešta ih na mini-štafejale u staklenu ambalažu.

- Njihov talenat i moj hobi sam ujedinio i tako su nastali minijaturni slikarski spektakli u bocama. Dok pravim brodove ili ove minijature, osećam se opušteno i sve brige tada nestaju. U poslednje vreme slabije vidim, ali dok me ruke i strpljenje ne izdaju, ne treba da brinem – zaključuje modelar.

Izvor: Blic
Foto: Palic-palics.rs / Wannabemagazine.com