Dron od 5.700 evra u brobi protiv komaraca

Ilustracija

Ilustracija

Komarcima je izgleda „odzvonilo“, jer je Gradski zavod za biocide i medicinsku ekologiju zaključio ugovor o kupovini drona, kojim će se ubuduće boriti protiv letećih krvopija.

Od firme “Korteršop” iz Bele Crkve kupljena je bespilotna, letelica za sumu od 693.000 dinara sa PDV-om, uz garanciju od četiri godine.

 

Blic: izdanje od 24.03.2017.

 

Inače, dron u vrednosti do 583.333 dinar, kakav je Zavod putem javne nabavke tražio, morao je da teži oko tri kilograma, da se u vazduhu zadržava 22 minuta i da može da nesmetano radi i na -10 i na +40 stepeni.

 

Kompletan članak

 

 

Dron bi na početku trebalo da se koristi za osmatranje terena i razvoja komaraca na nepristupačnim mestima poput leve obale Dunava, okoline Surčina, dela Bloka 45, itd.

Kako stoji u specifikaciji, dron će biti težak tri kilograma, a moći će da ostane u vazduhu neprekidno 22 minuta.

Mnogi gradovi širom sveta već su u borbu sa komarcima na vazdušni front pustili dronove. Tako Lafajet u Luizijani (SAD), već dve godine dronovima kontroliše populaciju ovih insekata. Sličan sistem koristi se od prošlog proleća i u Nemačkoj.

- Letelica teška 12 kilograma raspršuje biološki agens i uništava larve. Ovo je verovatno prvi put da se u Evropi koristi dron za zaprašivanje vodenih površina u kojima se komarci množe. Dronovi se koriste za tretiranje manjih vodenih površina – saopštili su Nemci.

Izvor: Blic