Dozvoljen toples na Ženevskom jezeru

kupaciceRegionalni savet u Ženevi ukinuo je zabranu kupanja u toplesu na Ženevskom jezeru i reci Roni, što će omogućiti ženama da pokazuju svoje grudi bez straha da će im biti naplaćena kazna.

Lokalne vlasti glasale su za promenu amandmana o zabrani kupanja u toplesu na gradskim plažama, ali se njihova odluka neće odnositi na javne bazene.

Ova tema izazvala je interesovanje javnosti prošle godine nakon što su se žene požalile da im je naplaćena kazna zbog kupanja bez gornjeg dela kupaćeg kostima u Ženevskom jezeru, ali im nije bilo zabranjeno da budu u toplesu na plaži.

Jedna od „kažnjenih“ žena pokrenula je peticiju koju su potpisale svega 233 osobe, ali je i to bilo dovoljno za promenu sporne uredbe.

„Regionalni savet je proučio peticiju i odlučio da u 2017. treba relaksirati ovaj stari zakon i priznati da žene mogu da se kupaju golih grudi“, rekao je Nikolas Bole asistent generalnog sekretara bezbednosnog odeljenja u Ženevi.

Bole je kazao da je „mnogo vode proteklo“ od 1929. godine kada su se bake i majke današnjih stanovnika Ženeve kupale na gradskim plažama.

Ženama je za nepoštovanje uredbe naplaćivana kazna od 70 švajcarskih franaka, što je oko 70 evra, a protivnici su zakon kritikovali kao seksistički.

Izvor: Agencije