Da li je svet zaista na ivici novog svetskog rata?

NA_VODI_britanska_ratna_mornarica03Američki bojni brodovi i podmornice su u pokretu. Severna Koreja je upravo izvela najveće ikada vojne vežbe. Vašington i Pjongjang razmenjuju pretnje svakodnevno. Ali da li je situacija toliko eskalirala da je pređena tačka bez povratka.

Mnogi analitičari veruju da je dovoljna samo jedna iskra da zapali ceo svet.

- Pravo pitanje je da li će neko napraviti glupu grešku, jer i najmanja vrsta eskalacije bi mogla da se otrgne kontroli – rekao je Brus Benet, odbrambeni analitičar za „CNN“.

Ipak čak iako se strateški pogrešan proračun desi sutra, mnogi stručnjaci veruju da rat nije neizbežan.

Da je tako, američke vojne snage bi bile stavljene u stanje uzbune pozante kao „Defcon 2″, kaže Karl Šuster, profesori i bivši direktor operacija u Američko-pacifičkom zajedničkom obaveštajnom centru.

On kaže da će obaveštenje o uzbuni biti javno i zvanično.

Osim toga, američka vojska bi sprovodila više vojnih vežbi unutar svojih granica i poslala bi još jedan nosač aviona u Istočnu Aziju, a oni se ne kreću brzo.

Profesor Šuster kaže da je važno posmatrati šta rade severnokorejski tenkovi i artiljerija.

Kako je rekao, vojne vežbe i kretanje artiljerije iz postrojenja je loš znak, ali američki ratni stratezi bi trebalo da obrate pažnju na količinu municije koju je Severna Koreja pokazala tokom vežbi.

Sateliti bi primetili da se radi o količini municije potrebnoj za bitku, što znači da je ovo bilo samo u svrhe vojnih vežbi.

Strčnjaci ipak upozoravaju na nepredvidljivost američkog predsednika Donalda Trampa i sevrenokorejskog lidera Kima Džong Una.

Tramp preko Tvitera i u razgovoru sa novinarima javno provocira Kima i čak je rekao da ne veruje da je Kim „toliko jak kao što kaže“.

Tong Žao iz Karnegi Cingua centra za globalnu politiku smatra da ovakvi komentari mogu da budu veoma ptetni.

- Kada nekog nazovete slabim, samo ga ohrabrujete da pokuša da izgleda još jače – rekao je on.

Analitičari su istakli da Kim Džong Unveruje da je jedini način da pokaže da je jak taj da poseduje nuklearno oružje.

U međuvremenu, američki saveznici i susedi Severne Koreje se spremaju za najgore.

Japan je održao prve vežbe evakuacije prošlog meseca, a isto su činili i Amerikanci u Južnoj Koreji.

Kina pokušava da igra posrednikai predlaže potencijalne dogovore koji bi doveli do deeskalacije situacije. Do sada Severna Koreja i SAD nisu pristale ni na jedan predlog.

Izvor: Blic