ALE I BAUCI: 13 najstrašnijih morskih čudovišta sa gusarskih mapa

na-vodi_ale-i-bauciStare piratske mape otkrile su postojanje strašnih morskih čudovišta koja su im vekovima uterivala strah u kosti. Ova stvorenja, nacrtana u raznim gusarskim dnevnicima i mapama, njima verovatno nisu bila toliko zastrašujuća koliko nepoznata, jer su otkrivanjem novih mora upoznavali i nove stanovnike njihovih dubina.

Abraham Ortelijus je 1603. godine objavio mapu na kojoj se nalazi stvorenje koje je nazvao „Steipereidur“, a koje je podsećalo na kita. Međutim, ovo „čudovište“ je, prema njegovim spisima, „pomagalo mornarima rasterujući ostale opasne morske životinje.“

na-vodi_ale-i-bauci-01

„Morska zmija“ je zapravo norveški mit koji je nastao 1555. godine, koji je kasnije pretočen u legendu o čudovištu iz Loh Nesa.

na-vodi_ale-i-bauci-02

Ova zver zval se Jaskonijus. Brod Sent Brendan je navodno pristao na leđa ovog čudovišta 1621. godine, misleći da je ostrvo.

na-vodi_ale-i-bauci-03

Morski orao jeprvi put viđen 1573. godine, a smatra se da je to prenaglašena verzija džinovske otrovne raže. navodno su kraljevi za hvatanje ove životinje nudili pravo bogatstvo.

na-vodi_ale-i-bauci-04

Teško je reći šta je su pirati videli 1572. godine kada su nacrtali „Morsku Himeru“, s obzirom da izgleda kao da su je crtali pod dejstvom nekih halucinacija.

na-vodi_ale-i-bauci-05

O sirenama se maltene sve zna, a ovi mornari su 1570. godine očigledno videli isto što i Odisej po povratku iz Troje.

na-vodi_ale-i-bauci-06

Mornari koji su plovili Mediteranom plašišli su se „Čerub foka“, kako su ih nazvali. U pitanju su bile džinovske foke sa navodno čovekolikm glavom. Ipak, još veći strah u kosti uterivao im je Zifijus, čovekoliki vuk koji ih je lovio.

na-vodi_ale-i-bauci-07

U 12. veku u Švajcarskoj verovalo se da svaka kopnena životinja ima svoj pandan u moru, odatle je 1101. godine nastao „Morski slon.“

na-vodi_ale-i-bauci-08

Kraken je verovatno najpoznatije morsko čudovište, koje je navedeno u mnogim knjigama i ekranizovano u nekoliko filmova holivudske produkcije. Priča o Krakenu je zapravo skandinavska bajka u kojoj je zver opisana kao zastrašujuće stvorenje koje stvara virove.

na-vodi_ale-i-bauci-09„Morska ptica“ je stvorenje koje se prvi put spominje 1554. godine, u doba velikog religijskog naboja. Navodi se da je deo „društva pobožnih sirena na dnu mora.“

na-vodi_ale-i-bauci-10

Olaus Magnus tvrdio je da je 1539. godine u moru u Nemačkoj ugledao „morsku svinju.“ Čudovište je imalo „oštre šiljke koji su izbijali iz nabrekle glave sa nekoliko očiju.“

na-vodi_ale-i-bauci-11

Iste godine, isti čovek – Olaus Magnus tvrdio je da je ugledao „morskog nosoroga dugačkog 5 metara“, koji se hranio rakovima.

na-vodi_ale-i-bauci-12

Godina 1567. je već bila period kada su piratske mape počele da se prodaju samo zbog crteža čudovišta na njima, tako da ova „morska kamila“ nije bazirana na zapisima moreplovaca.

Portal NA VODI