Zašto pomorci nose minđušu?

NA_VODI_mornar02Minđuše u svetu pomoraca i gusara nisu ništa neobično. Zlatne karike nisu bile samo modni detalji, nego su ih nosili kao zaštitu od uroka, ali i kao sredstvo za plaćanje.

Neki pirati su bili uvereni da će nošenje minđuša poboljšati ili čak izlečiti loš vid, jer su verovali da plemeniti metali poseduju magičnu lekovitost. Drugi su pak bili mišljenja da će probušene uši sprečiti morsku bolest. Postojalo je i verovanje da zlatna minđuša služi kao amajlija, i onaj koji je nosi neće se utopiti.
Mornari bi s ponosom nosili minđuše kao znak njihovog putovanja i plovidbe. Nakon prelaska Ekvatora mnogi su mladići simbolično bušili uši i stavljali minđuše. Isto tako kad bi oplovili podmukle vode oko Rta Horn, najjužnijeg dela Južne Amerike, mogli su probušiti uho i dobiti ovaj modni detalj.

Takva verovanja bi se, naravno, često pokazala netačnim. Mornari bi i dalje patili od morske bolesti, utapali se, a ni vid im se baš nije previše popravio. No, minđuše izrađene od srebra ili zlata bile su dovoljno vredne kako bi mornaru bio plaćen sprovod na kopnu. Neki pomorci čak su ugravirali ime matične luke na unutrašnjoj strani minđuše, tako da im tela mogu biti poslata njihovim porodicama i dostojno pokopana. Ako bi čovek umro na brodu, minđuše su mogle pokriti troškove prevoza njegovog tela kući, kako ne bi bio sahranjen na moru ili na stranom tlu.

Nošenje minđuše simbolično je na neki način označavalo veridbu sa morem. Muškarci su nosili jednu minđušu u levom uhu, umesto venčanog prstena.

Minđuše koja prikazuje glavu crnca sa belim turbanom, povezane su sa istorijom I nazivaju se morčić.
Naime, narod koji je živeo na području Rijeke prvi put je došao u kontakt sa crncima za vreme saracenskih napada na jadransku obalu. Kasnije, za vreme napada Turaka, glava crnca se identifikovala s likom Turčina, što zbog turbana, što zbog grubog izgleda azijskih ratnika.
Zbog velikog straha od turskih ratnika, žene su počele nositi morči- kao amajliju, a taj običaj su kasnije preuzeli ribari i pomorci koji su ga nosili na uhu kao zaštitu od zla.

Izvor: Pomorac.net