U sredozemnoj luci Tartus, Moskva utvrđuje veliku mornaričku bazu za narednih 49 godina

NA_VODI_rusija_mornarica03Rusija je počela da modernizuje svoju vojno-pomorsku bazu Tartus u Siriji. To je potvrdio Viktor Ozerov, predsednik Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije.

Tu će ruska vojna flota stacionirati svoje brodove. Ozerov tvrdi da su tokom posete ruske delegacije Saveta Federacije u oktobru 2016. godine domaćini pokazali kako će luka u Tartusu biti modernizovana u rusku bazu, a sada je taj posao i počeo.

Rusija i Sirija su 20. januara potpisale ugovor o vojnopomorskoj bazi Rusije na 49 godina. O planovima Rusije da ima stalnu mornaričku bazu u Siriji govorilo se još ranije, a u oktobru 2016. godine tu želju je potvrdio zamenik ministra odbrane Rusije general Nikolaj Panjkov.

To je jedini mornarički punkt materijalno-tehničkog obezbeđenja Rusije van njenih granica. Posle odlaska iz Vijetnama, Rusija nigde nije imala svoja sidrišta za ratne brodove u kojima bi se mogle obaviti popravke, uzeti gorivo i voda, ali i gde su mornari slobodno mogli da prošetaju na obali. Luku u Tartusu SSSR je koristio od 1971. godine, ali tamo nije imao svoju kompletnu infrastrukturu. U luku su dolazili sovjetski ratni brodovi koji su se nalazili u Sredozemnom moru.

Od 1984. godine, prema odluci Politbiroa KPSS, Sovjeti su u Tartusu organizovali 720. punkt materijalno-tehničkog obezbeđenja, gde se nalazi ploveće pristanište. Taj punkt do sada nisu zvali bazom, jer ga je opsluživalo pedesetak mornara. Ali kad se u Siriji zakomplikovala situacija, pa su ruski brodovi krenuli ka toj zemlji, u Tartusu je bilo oko 1.700 ruskih specijalaca i mornara. Zato je Ministarstvo odbrane Rusije predložilo državnom rukovodstvu u oktobru 2016. godine da se u Tartusu organizuje stalna baza.

To što Rusi prave stalnu bazu u Siriji govori da su u Kremlju uvereni da će regularna sirijska armija sigurno pobediti, pa Rusi neće morati da sele svoju mornaričku i avio bazu u Latakiji.

Osiguranje za Bosfor

Koliko je Rusiji važno da sačuva mornaričku bazu u Siriji, videlo se kada je naglo došlo do pogoršanja odnosa s Turskom posle rušenja ruskog aviona nad granicom Sirije i Turske. Rukovodstvo u Ankari je, uz tiho sufliranje Pentagona, praktično smanjilo mogućnost prolaza ruskih ratnih brodova kroz Bosfor. Sada rukovodstva Rusije i Turske opet imaju dobre odnose, ali Moskva želi da se osigura da ne bude u položaju da zavisi od dobre volje Ankare, koja u određenim situacijam može da zatvori Bosfor.

Izvor: Novosti online