Tajne Petrovaradinske tvrđave (Video)

NA_VODI_petrovaradinska-tvrdjava-dunav01Око 20 километара подземних војних тунела и галерија, на четири нивоа, неодвојив су део напредног одбрамбеног система Петроварадинске тврђаве, која према познаваоцима, представља савршену артиљеријску фортификацију – и важи за највећу тог типа у Европи.

Њен ефикасан концепт комбинације огромних надземних и подземних инсталација за минско ратовање, пројектован је у циљу одбијања Османлија.

Османлије су два пута нападале ову аустроугарску барокну тврђаву, и оба пута су одбијени. Међутим, своју пуну одбрамбену моћ – укључујући и подземне тунеле – показала је током Револуције 1848. и 1849. године, када је један побуњени гарнизон одбио лојалност Бечу, и приклонио се Лајошу Кошуту.

Велики део историјске грађе, везан за скоро стогодишњу изградњу тврђаве – и њених подземних пролаза – још увек је неистражен, али се зна да је била изузетно скупа, и да је однела бројне људске жртве – у неким периодима, и 50-60 дневно.

Prošle godine, je bila три стотa годиšnjica од чувене Битке код Везирца, највеће битке у историји на овим подручјима, када је код Петроварадинске тврђаве Аустријска царска армија предвођена легендарним Еугеном Савојским, победила три пута бројнију огромну Османлијску војску – али, то је за неку наредну причу.

 

Izvor: RT Vojvodine