Splićanka oborila dosadašnji Ginisov rekord u ronjenju ispod leda (Foto & Video)

NA_VODI_ronilac_led01Lidija Lijić, višestruka svetska rekorderka u ronjenju na dah, evropska i svetska prvakinja, instruktorka ronjenja na dah, svojoj renomiranoj ronilačkoj karijeri sada je svojim uspesima pridružila i Ginisov rekord u ronjenju na dah ispod leda.

Pod ledenim pokrivačem, debljine 31 cm i na temperaturi od samo 2°C, u disciplini dinamika ronjenje na dah ispod leda sa perajama u daljinu, Lidija je oborila je postojeći rekord, koji je iznosio 120 metara i postavila jedan novi od 123 metra. A sve to na jezeru Veissensee u Austriji, u okviru projekta ARCTIC BREATH.

„Uslovi za ronjenje su bili dobri, a zahvaljujući odličnoj organizaciji i bezbednosnim uslovima osećala sam se sigurno. U početku mi je bilo hladno, međutim isplatilo se jer sam postavila novi Ginisov rekord „, rekla je Lidija Lijić.

Vitomir Maričić, zadnjih godina aktivan u globalnim ekstremno sportskim i avanturističkim projektima pokušao je oboriti muški Ginisov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda sa perajama u daljinu, koji trenutno iznosi 152,5 metra, međutim to nije bilo moguće u prvom pokušaju zbog ograničenih vremenskih uslova.

Prvi rekord u ronjenju na dah ispod leda u tandemu sa perajama u daljinu od 50 metara, postavili su Lidija Lijić i Vitomir Maričić.

„Tandem se pokazao puno kompleksnijim od strane bezbednosti i usklađivanja dva ronioca pod vodom, nego što se to činilo u početku“, istakao je Vitomir Maričić.

 

NA_VODI_ronilac_led05Ovo je bio njihov prvi zaron ispod leda, a po svemu sudeći ne i zadnji, jer nakon samo nekoliko meseci priprema postigli su fantastičan rezultat u tandemu.

„Vidljivost ispod leda je manje od 5 metara. Ukupno 10 rupa je otvoreno na trasi ronjenja, a ispod leda se nalazi 160 metara konopa koji je obeležio putanju ronjenja. Osam ronilaca Nemo-Adria Rescue Team pokriva putanju ronjenja, od kojih su dva ronioca opremljena podvodnim skuterima“, rekao je Davor Ostrman Oskar, lider Nemo Adria tima.

 

NA_VODI_ronilac_led02

Ljudi iz Crvenog krsta Hrvatske su takođe bili u pripravnosti, kao i specijalni medicinski tim Talasoterapija iz Opatije.

Projekat ARCTIC BREATH se nastavlja, i ide dalje u osvajanje nekih novih rekorda.

 

Izvor: Večernji.hr