PUTIN: Zaštiti nacionalne interese na Arktiku (Video)

NA_VODI_putin01 Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Ministarstva odbrane Rusije i Federalne službi bezbednosti da zaštite nacionalne interese Rusije na Arktiku.

„Ministarstvo odbrane, Federalna služba bezbednosti i njene granične jedinice treba da realizuju svoje planove za obezbeđenje nacionalnih interesa u pogledu odbrambene sposobnosti zemlje, ali i zaštite naših interesa na Arktiku i normalnog funkcionisanja Severnog morskog puta“, rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.

Putin je takođe naglasio da je neophodno da se u potpunosti iskoriste mogućnosti za međunarodnu saradnju na Arktiku.

„Veoma je veliko interesovanje za rad sa nama i njega svakako treba pojačati realnim zajedničkim projektima“, rekao je on.

„Zamolio bih samu Vladu Rusije da ubrza završetak novog izdanja državnog programa društveno-ekonomskog razvoja arktičkog regiona“, naveo je Putin.

Putin je takođe ukazao na potrebu da se obezbede novi pristupi „za razvoj javno-privatnog partnerstva u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, uključujući razvoj kontinentalnog praga i povećanje konkurentnosti Severnog morskog puta“.

Prema rečima predsednika, Rusija je spremna za zajednički razvoj Arktika sa stranim partnerima.
„Mi smo otvoreni za široku saradnju sa drugim državama za realizaciju velikih obostrano korisnih projekata — od razvoja prirodnih resursa i razvoja globalnih transportnih koridora do nauke i ekologije“, naglasio je on.

Putin je dodao da je Rusija već angažovana u zajedničkim projektima sa stranim kompanijama kao što su projekti „Jamal“, „Sahalin 1“ i „Sahalin 2“.

 

Radna poseta predsednika Vladimira Putina, premijera Dmitrija Medvedeva i ministra odbrane Sergeja Šojgua u Severozapadnoj federalnoj oblasti

Radna poseta predsednika Vladimira Putina, premijera Dmitrija Medvedeva i ministra odbrane Sergeja Šojgua u Severozapadnoj federalnoj oblasti

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je, govoreći o obimu i prirodnim resursima na Arktiku, potvrdio potrebu za stvaranjem instrumenta njegovog razvoja.

On je podsetio da je program koji je odobren 2014. uglavnom ima analitički karakter i zahteva suštinske promene.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zauzvrat je rekao da će Ministarstvo uzeti u obzir dodatne mogućnosti objekata u arktičkoj zoni.

Putin je 29. marta došao na ostrvo Zemlja Aleksandrina, koje pripada arhipelagu Zemlja Franje Josifa.

 

Izvor: Beta