Marieta (9) u Tribunju ulovila najotrovniju ribu na svetu

NA_VODI_marieta02Devetogodišnja devojčica Marieta Bolanča iz Tribunja u severnoj Dalmaciji ulovila je dalmatinsku fugu ili napuhaču, čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida.

- Bila sam s tatom u ribolovu. Bacila sam udicu i kad sam izvukla ulov ugledala sam tu čudnu ribu. Brzo sam pozvala tatu i on mi je rekao o čemu se radi. To je najotrovnija riba na svetu – kaže hrabra Marieta.

Iako zna otrov ove ribe moće izazvati paralizu i smrt, nije se uplašila. Istu ribu, pre nekoliko godina ulovili su njen brat Lovre i sestra Filipa, tako da ovde svi znaju da može biti opasna samo ako se pojede i to ako je nestručno pripremljena. Za svaki slučaj s udice ju je skinuo tata Filip Bolanča, piše hrvatski sajt 24 sata.

- Iako joj Jadransko more nije prirodno stanište, izgleda da se naselila u blizini Tribunja. U Japanu je ova riba, odnosno njeni fileti, vrlo popularan i skup delikates, pa bi to trebalo iskoristiti u promotivne svrhe – kaže tata Filip.

 

NA_VODI_marieta03Srebrenopruga napuhača (lat. Lagocephalus sceleratus) poznata i pod nazivom riba fugu potiče iz indopacifičkih voda, a do Jadrana je stigla preko Sueckog kanala. Dosad je uglavnom viđena i lovljena u južnim delovima Jadrana. Njen otrov, tetrodotoksin, može biti opasan ako se riba nestručno priprema. Fugu je u Japanu skupi specijalitet kojeg pripremaju posebno obučeni kuhari.

- Ova je riba mnogo manja nego ona koju su ulovila deca pre nekoliko godina, ali je živa i valjda će poslužiti da se nešto nauči – kaže Bolanča.

Ribu će preuzeti Institut za okeanografiju i ribarstvo.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL