Iranska mornarica presrela američke i britanske brodove, i primorala ih da promene kurs

NA_VODI_iran04Nekoliko brodova za brzi napad Iranske revolucionarne garde (IRGC) prišlo je brodu američke mornarice, primoravši ga da promeni pravac, rekao je danas Reutersu neimenovani američki zvaničnik.

Isti zvaničnik je rekao da su iranski brodovi prišli američkom brodu za praćenje „USS Invisible“ na oko 600 metara razdaljine i tu se zaustavili.

„USS Invisible“ i još tri broda britanske Kraljevske mornarice, koji su bili u njegovoj pratnji, morali su da promene pravac.

Američki zvaničnik je naveo da je američki brod pokušao da sa iranskim brodovima komunicira putem radio-veze, ali da odgovora nije bilo što se smatralo „nesigurnim i neprofesionalnim“.

Korpus Iranske revolucionarne garde nije bio dostupan za komentar, navodi britanska agencija.

Vašington je prošle godine ukinuo sankcije Teheranu nakon što je postignut sporazum sa Iranom o ograničavanju iranskih nuklearnih ambicija, ali su ostale ozbiljna razilaženja između dve strane zbog iranskog balističkog raketnog programa i sukoba u Siriji i Iraku.

Američki predsednik Donald Trump je, još dok je bio predsednički kandidat, u septembru obećao je da će svaki iranski brod koji bude uznemiravao američku moranricu u Persijskom zalivu biti „izbačen iz tih voda“, podseća britanska agencija.

Izvor: Al Jazeera Balkans