Brodovi „Sava“ i „Dunav“ brane čast Srbije na takmičenju brodogradnje u Švajcarskoj

NA_VODI_brodogradnja01Ženevskim jezerom u julu zaploviće brodovi „Sava“ i „Dunav“, delo ruku 15 studenata sa Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta na prestižnom takmičenju „Hidrokontest“.

Grupa mladih intelektulaca izborila se po prvi put da brane čast Beogradskog univerzitata u polju industrije u kojoj domaća proizvodnja i nije baš konkurenta. Ipak, u tome je baš veći izazov.

- Početkom decembra smo dobili poziv od fondacije koja organizuje takmičenje Hidrokontest na kome će učestvovati univerziteti iz celog sveta. Naš zadatak je da samostalno isprojektujemo i izgradimo dva plovila, koja moraju da budu potpuno inovativna i ekološka. Čamci koje gradimo – „Sava“ i „Dunav“ – nadmetaće se sa drugim plovilima u tri trke – prevoz teškog tereta, prevoz lakog tereta i trci izdržljivosti – rekao nam je doktorand Stefan Rudaković ispred tima Confluence Belgrade.

Kako kaže, u početku su se kolebali da li da se odazovu, jer pronaći vreme i skupiti sredstva nije lako. Ipak, entuzijazam kreativnih kolega je pobedio.

- Sastavili smo tim od 15 ljudi, organizovali i podtimove koji se bave konstrukcijom, hidrostatikom, hidrodinamikom, administracijom, logistikom i drugim. Prvi rezultat je ovaj kostur jednotrupnog čamca vitke forke – „Dunava“. On će se postepeno pretvoriti u konkretan brod, sposoban da transportuje 200 kilograma tereta za prvu kategoriju– dodaje Nemanja Šurbatović.

Brodovi su na elektropogon i daljinsko upravljanje i potpuno u skladu sa preciznim zahtevima takmičenja.

- Naše je da budemo brži od drugih i da tih 400 metara staze za tešku, odnosno 600 za laku kategoriju, pređemo što pre. Odabrali smo ova imena, jer zahvaljujući činjenici da izlazimo na dve velike evropske reke, i dalje možemo da ostanemo konkurentni. Nasledili smo znanje i iskustvo iz prošlih vremena kada je Jugoslavija bila treća u svetu po proizvodnji brodova, ali smo i nastavili da istražujemo dalje – kaže Stefan.

U timu su svi složni i odlučni, te ne sumnjaju u svoju sposobnost da ovaj složeni zadatak privedu kraju. Jedina prepreka na njihovom putu su finansije – ako ne uspeju da prikupe sredstva neophodna za izgradnju plovila, transport do Ženeve i boravak u Švajcarskoj, sav trud bi mogao biti uzaludan.

- Dobar rezultat na ovom takmičenju značio bi promociju Mašinskog fakulteta, a za nas jedno veliko iskustvo. Pokušaćemo da kontaktiramo velike kompanije, sa kojima bi mogli da ostvarimo sponzorsku ili donatorsku saradnju, kao i nadležna ministarstva. Potrebno nam je minimum 10.000 evra da pokrijemo sve troškove i nadam se da ćemo se snaći. Pozvali bismo sve koji bi želeli da prate naš tim, da nam u tome pomognu – poručuju naši mladi intelektualci.

 

Konkurencija iz Hrvatske

Na takmičenju će učestvovati 30-ak univerziteta iz celog sveta – Francuske, Velike Britanije, Brazila, Australije, a susedna Hrvatska poslaće čak dva svoja tima.

Izvor: Blic
Foto: Milan Ilić / RAS Srbija