ZAGREB: Više od 400 izlagača na sajmovima nautike i gastronomije

NA_VODI_zagreb_sajam_nautike05Nešto više od 400 izlagača predstavlja se na 26. međunarodnom sajmu nautike i 9. međunarodnom sajmu gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i keteringa “Hotel & gastroteh”, koji je u sredu otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Po izložbenim su površinama najveći u poslednjih sedam godina.

Sajam nautike ove je godine privukao 330 izlagača iz 31 zemlje. U šest paviljona, na 16.000 kvadratnih metara, izloženo je više od 120 plovila. Ovogodišnja nautička izložba po izložbenoj je površini 30 posto, a po broju izlagača 15 posto veća od lanjske, istakla je direktorka ZV-a Dina Tomšić.

Posetioce očekuje 20 premijera plovila, a zvezda sajma je sportski kruzer PearlSea 56.

 

PearlSea 56

PearlSea 56

Pre samog otvaranja sajma nautike proglašen je i pobednik ovogodišnjeg izbora „Hrvatski brod godine 2017.“ i to je, prema časopisu “Naucat”, Fisherman 36, zagrebačkog proizvođača Adria-Mar.

 

Fisherman 36

Fisherman 36

Na sajmu su prisutni i najznačajniji hrvatski mali brodograditelji. Sektor male brodogradnje u Hrvatskoj zapošljava 2656 radnika, ima 200 aktivnih firmi i većina ih dobro posluje, kazala je Tomšić.

Sajam “Hotel & gastroteh” okupio je 70-ak izlagača iz 10 zemalja, a u njegov je progam vraćena i “Vinovita” na kojem vinari, u saradnji sa Zagrebačkom županijom, promovišu svoja vina.
Tokom trajanja sajma održavaće se i kulinarske radionice, degustacije tradicionalnih jela, kao i kulinarsko takmičenje “Cro Top 10” u kojem učestvuje 10 najboljih hrvatskih kuvara.

Otvarajući sajmove zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je njegov cilj da Zagrebački velesajam, kao i Zagrebački holding, posluje na pozitivnoj nuli.
Sajmovi nautike i gastronomije održavaju se od 22. do 26. februara, a na njima se očekuje više od 35.000 posetilaca. Svi posetioci uz ulaznice za te sajmove imaju besplatni javni prevoz.

Izvor: Hina