Sarajlija jedrilicom za 70. rođendan kreće na plovidbu do Sredozemlja

NA_VODI_sarajevo_jedrilica01Sarajlija Sead Deljkić (67) je pre dve godine u svom dvorištu u Starom Gradu, napravio jedrilicu. Sarajevski kapetan ovih je dana na Jahorini, i kako u šali kaže, obavlja visinske pripreme za plovidbu koja ga očekuje.

- Uvek sam voleo nautiku, ne znam zašto. Možda je to neki inat. S porodicom sam davno kampovao. Mi u šatoru, a Švabe se vozaju jedrilicama meni pred očima, pa sam supruzi govorio da smo kao partizani u maslinicima dok oni uživaju – priča Deljkić za „Avaz“.

Jedrilica “Mia“ je već dve godine na Jablaničkom jezeru, a nazvao ju je po unuci. Još se seća prvog isplovljavanja broda, koje nije prošlo kako je očekivao. Puknuo je lanac kojim je bio brod bio pričvršćen, pa je udario u kamenje i voda je počela ulaziti pod palubu.

- Tu noć nisam skoro nikako spavao. Vadio sam vodu iz broda i bio u strahu da je uništen. Kad sam ispumpao vodu, shvatio sam da brod ne tone. Tako sam mu slučajno testirao čvrstoću i znam da sam ga dobro napravio – rekao je Deljkić.

 

NA_VODI_sarajevo_jedrilica03

Ističe da čeka da zima prođe, i da se vrati svojoj “Miji“ i opet zaplovi.

- Mora se kapetan pripremiti za leto. Došao sam na Jahorinu da se maknem iz grada, da izađem iz kuće. Ne želim da se udebljam, a i dosadno mi bude – kazao je Deljkić.

Kad je na brodu, vreme provodi bezbrižno, uživa u svakom trenutku i tada za njega ne postoji ni juče ni sutra, samo danas.

U maju planira ofarbati brod, da bi ga u avgustu prevezao s obale Jablaničkog jezera u Neum.

- Tu bih bio otprilike dve godine, nakon čega bih krenuo u ispunjenje zadatka, da 70. rođendan proslavim negde na Sredozemnom moru, oko Grčke ili Italije – rekao je Deljkić.

Izvor: avaz.ba
Foto: generosity.com