Ledolomci imaju još posla, sada prave koridor za transport leda nizvodno

NA_VODI_ledeni_dani04Ledolomci još nisu završili svoj posao na delu Dunava od Zemuna do Novog sada, gde je i dalje formiran ledostaj, saopšteno je juče iz preduzeća „Vode Vojvodine“.

- Prioritetan zadatak dva mađarska ledolomca – „Sečenji“ i „Sedmica“ jeste da se na ovoj deonici formira koridor za transport leda nizvodno. U utorak su ledolomci stigli do Surduka i preostalo im je još četrdesetak kilometara do kraja ledostaja, odnosno, do Novog Sada – kažu iz „Voda Vojvodine“.

U tom vodoprivrednom preduzeću navode da će potiskivač „Sloga“ koji je prethodnih dana usmeravao sante na Dunavu između novosadskih mostova raditi samo ako bude bilo potrebe.

Dva Mađarska ledolomca koja su radila u daljskoj krivini vratila su se juče u Mađarsku. Od te krivine do Novog Sada pokrivenost Duanva ledom je između pet i 30 procenata, dok je u samo krivini formiran koridor od 200 do 400 metara širine.

Na deonici od državne granice do daljske krivine formiran je ledohod, a ploveći led pokriva između 20 i 30 procenata vodenog toka.

Zbog porasta temperature procenat i debljina leda na rekama počeli su da se smanjuju. To za sada, međutim, nije uticalo na povećanje nivoa vode na rekama, a prema prognozi republičkog Hidrometeorološkog zavoda, povećanje nivoa vode, bar ne drastično, ne očekuje se ni u narednim danima.

Kako dodaju, vodostaji Dunava, Save i Tise su niskih i srednje niskih vrednosti za ovo doba godine.

Izvor: Blic