Britnci su u strahu od svakog ruskog čamca, ali o tome nije obaveštena Tereza Mej

NA_VODI_engleska_podmornica01Britanski tabloid The Sun je objavio u kakvom se ozbiljnom problemu nalazi Kraljevska flota, pozivajući se na izvore iz ministarstva odbrane.

Problem je sledeći, praktično nijedna podmornica naoružana krilatim raketama “Tomahavk“ u Kraljevskoj ratnoj mornarici nije u upotrebljivom stanju.

Prema izvoru tabloida, sve nuklearne podmornice su završile svoj vek trajanja. Tri nove podmornice tipa Astute od kojih svaka košta 1,2 miliona funti sterlinga imaju ogromne probleme, kako navodi izvor lista, a četiri nuklearne podmornice Trafalgar su “na izdahu“.

Još pet novih podmornica su na remontu. Nuklearna podmornica klase Ambush je na remontu posle incidenta kada se prošle godine sa njom sudario tanker u blizini Gibraltara. Samo jedna podmornica Astute se nalazi u moru, ali još traju tehnička ispitivanja na njoj.

Prvi put u poslednjih nekoliko decenija Velika Britanija nema aktivne vojne podmornice koje mogu da gađaju više ciljeva. Kako navodi tabloid, pripadnici Kraljevske flote su pokušavali da sakriju tu informaciju od premijerke Tereze Mej, ali je i to bilo bezuspešno. “Terezi Mej niko ne dostavlja podatke o tome zbog straha od njene reakcije“, navodi izvor lista.

Izvor: The Sun