Apatinsko brodogradilište spremno da gradi ledolomce, ako Srbija to želi

NA_VODI_apatin_brodogradiliste01Ledolomac „Greben“, koji je ove zime jedini bio u funkciji, šezdesetih godina izgrađen je u apatinskom brodogradilištu. Ovo brodogradilište i dalje ima dobru opremu i infrastrukturu, a uz dolazak stručne radne snage moglo bi da gradi ledolomce jeftinije nego u bilo kojoj zemlji Evropske unije.

Ledolomac „Greben“ je izgrađen u Apatinu 1966. godine. Apatinsko brodogradilište i danas ima opremu i infrastrukturu (poput sinhrolifta za spuštanje i podizanje prekookeanskih brodova) za izgradnju ledolomaca koje je država najavila – tvrdi Mladen Manojlović, inženjer i direktor brodogradilišta, koje je sada na tenderu za prodaju.

Nedostaje jedino stručna radna snaga poput montera, bravara, cevara, varioca, inženjera. – Za dolazak radne snage, pre svega majstora zanatlija, trebalo bi obezbediti plate od oko 500 evra, jer su oni u razvijenim zemljama dobro plaćeni – kaže Manojlović, dodajući da bi izgradnja ledolomaca u zemlji manje koštala nego narudžbom u inostranstvu, pre svega zbog radne snage, gde se brodograditelji plaćaju iznad proseka.

Priča o ledolomcima već je utihnula, ali ljudi iz brodograditeljske branše sećaju se da se 2012. godine, kada je zima bila jaka kao ova, a led okovao reke, naveliko planiralo kao najjeftinija varijanta da se poprave dva preostala srpska ledolomca „Čakor“ i „Vučevo“. Kako su oni u privatnom vlasništvu dobrano ruinirani izgradnja novih multifunkcionalnih plovila možda bi bila za državu jeftinija varijanta.

Danas bi, smatraju poznavaoci tržišta brodogradnje, za 6,5 do 7 miliona evra, u Srbiji mogao da se izgradi novi multifunkcionalni brod specijalnih namena što je daleko manje novca nego da se to radi u inostranstvu.

- Za izgradnju ledolomaca bilo koja cena u zemljama EU bila bi veća od srpske. Gradnja bi se isplatila jer sada Srbija i Hrvatska plaćaju održavanje mađarskih ledolomaca po 25 odsto, dok samo drugu polovinu pokriva Mađarska – navodi Manojlović. Apatinci još podsećaju da je, ne tako davno, u reprezentativni vojni objekat, brod „Kozaru“, država uložila 5 miliona evra, a ovo plovilo, reparirano u apatinskom brodogradilištu, se danas ističe kao najreprezentativnije u zemlji.

U sadašnjem apatinskom brodgradilištu danas se uglavnom rade remonti u zakup pod registracijom stranih firmi. Banka iz Bugarske na koju je Brodgradilište prepisala Vojvođanska banka (obe banke su u grčkom vlasništvu), raspisala je tender za brodaju brodogradilišta „Apatin“. Tender je otvoren do 16. marta.

Apatin je bio poznat brodograditeljski grad još pre Drugog svetskog rata. Tradicija se nastavila i kasnije kada su se u Mašinsko-tehničkoj školi uz rad obrazovali šegrti koji su brzo postojali majstori.

U vreme izgradnje „Grebena“ tu je radilo oko 600 stotina ljudi, a plate su bile najviše u gradu, čak veće od pivarskih, kaže jedan od majstora koji još kao šegrt pamti ta vremena.

Izvor: Radio Dunav