Zašto se treba tuširati hladnom vodom?

NA_VODI_tus02Prvo, dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova. Njihov volumen se sužava i krv je prinuđena da se kreće većom brzinom. Definitivno se poboljšava cirkulacija krvi u celom organizmu. Zidovi arterija i vena jačaju, normalizuje se rad sistema za snabdevanje krvi u celini, povećava se radna sposobnost celog kardio – vaskularnog sistema.

​Drugo, hladano tuširanje primorava naše telo da proizvede dopunsku energiju za svoje zagrijevanje.

Treće, hladna voda utiče na moždanu koru, poboljšava se rad svih delova mozga. Intenzivira se razmišljanje, počinjete bolje da razumete i brže da donosite važne odluke.

Četvrto, vlakna mišića naglo se skaraćuju, a to dovodi do ubrzanja cirkulacije limfe, što utiče na metaboličke procese u našem organizmu.

Peto, hladano tuširanje to je mini-stres za organizam, što znači da dolazi do aktivnog lučenja hormona u krvi, što značajno ubrzava sve metaboličke procese u organizmu. A mi dobijamo mini-stresnu-stabilnost!

Šesto, počinjemo da dišemo duboko, i naš organizam se puni kiseonikom, i na taj način se gubi osećaj umora i pospanosti, povećava se naša radna sposobnost.

Sedmo, kada se ubrzava metabolizam počinje bolje da radi i naš imuni sistem. Povećava se otpornost organizma na viruse, bakterije i druge zaraze. Znači da ćemo biti ređe bolesni i prestaćemo da finansiramo apoteke.

Kako utiče na nas?

Svakodnevna bodrost i dobro raspoloženje su jedni od sporednih efekata hladnog tuširanja. Nema lenjosti i pospanosti.

Koža se zateže, podmlađuje, biva zdravija i elastičnija, kosa biva sjajna i svilenkasta, opšti fizički izgled, zdravlje i mentalno stanje biće veoma poboljšani.

Kako početi sa tuširanjem hladnom vodom?

Prvi korak. Pre nego što počnete da se tuširate hladnom vodom, odgovorite na pitanje: zašto vam je to potrebno? Nadamo se da će vam gore navedeno pomoći u tome.

Drugi korak. Možete, naravno, direktno uključiti hladnu vodu i usmeriti mlaz na sebe (voljni pristup, zadivljujuće) Ali, možda ćete posle toga, u najboljem slučaju, zauvek izgubiti želju za tuširanjem hladnom vodom. U najgorem slučaju, prehladićete se. ​Znači, dolazimo do pitanja razumno, pažljivo i sa ljubavlju. Izvesno vreme, potrebno je da podesite mozak i telo za narednu proceduru. Prvo misaono zamislite sebe već pod tušem i govorite sebi o koristima koje nosi u sebi čudotvorno hladno tuširanje. Naredni korak je izgovaranje reči ohrabrenja: „Ja ću lako da uživam u hladnoj vodi. Hladna voda čini moje telo mlađim, zdravijim i vitkijim!“. Ne oklevajte.

Treći korak. Pre nego što neposredno pređete na proces kupanja, u početku (oko nedelju dana), skvasite peškir sa hladnom vodom i brišite se njim… Samo radite to nakon što ste zagrejali telo veoma toplom vodom. Jedan, dva, tri puta. Najvažnije – ne treba da se smrznete. To jeste, pre nego što zatvorite slavinu za toplu vodu i otvorite hladnu, tuširajte se vrućom, zagrevajte telo.

Četvrti korak. Možete početi sa prohladnim tušem. Postepeno podešavajte vodu ka sve hladnijoj i hladnijoj vodi. I kada budete spremni, pređite na hladnu.

Portal NA VODI