Teška borba mađarskih ledolomaca na Dunavu kroz Srbiju

NA_VODI_madjarska_led_dunav_ledolomci04Koridor do 100 metara širine probijen je na Dunavu kroz Daljsku krivinu, međutim nizvodno od Slankamena do Pupinovog mosta i dalje je ledeni čep. To je prilično otežalo rad mađarskih ledolomaca koji su krenuli ka Beogradu, a tokom dana je najteže bilo na potezu oko Surduka.

Borba mađarskih ledolomaca sa ledom u okolini Surduka se nastavlja. Par mađarskih ledolomaca je juče oko 7.30 isplovio iz Novog Sada i krenuo nizvodno ka Beogradu, a trebalo bi da po planu do kraja dana stigne do Pupinovog mosta.

Međutim, neizvesno je da li će se to dogoditi, jer je potpuni ledostaj proglašen u zoni od Slankamena do Pupinovog mosta. Očevici ove borbe sa ledom kažu da ona nije nimalo laka.

“Od Surduka do polovine Belegiša, to je jedno dva, dva i po kilometara nizvodno, idu sigurno dva i po sata, možda i tri. Ne može da se probije jednostavno, brod se popne na santu i santa neće da pukne“, kaže stanovnik Belegiša Milan Vukašinac.

Kako nam je potvrđeno u Srbijavodama, dva mađarska ledolomca imaće posla do 50. kilometra nizvodno od Pupinovog mosta, led će na dalje probijati naš ledolomac Greben, a uzvodno neće biti posla zato što je ledostaj u Vojvodini oko 70 odsto.

Opasnosti od poplava nema zbog niskog vodostaja, međutim zbog velikih količina leda ugroženi su mostovi i drugi objekti.

Izvor: N1