Reke i dalje okovane ledom, koji se gomila i sve je deblji

NA_VODI_led_ledolomac_dunav01Saobraćaj je i dalje obustavljen na Tisi – od brane do granice s Mađarskom, zbog leda koji pokriva 90 odsto reke, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, na Savi zbog leda koji pluta i niskog vodostaja kod Sremske Mitrovice i Šapca, kao i na Dunavu zbog leda koji pluta i jakih udara vetra od Bezdana do Kladova i od Kladova do Đerdapa dva.

Redovna odbrana od leda proglašena je na Dunavu, kao i na Savi – od Hrtkovaca do granice sa Bosnom i Hercegovinom, dok je vanredna odbrana od leda proglašena na Dunavu kod Golupca, Velikog Gradišta, Kostolca, Smedereva, Pančeva, Beograda i Novog Sada i na celom toku Tise.

Ministarstvo je navelo da je ledolomac „Greben“ probio ledeni čep kod Gročanske ade, nizvodno od Beograda, i da u beogradskom sektoru radi oko Pančevačkog mosta, da je brod „Bor“ kod Hidroelektrane „Đerdap jedan“, a da su dva mađarska ledolomca – „Jegtoro 6″ i „Jegtoro 11″ probila ledeni čep kod Dalja i omogućila isplovljavanje još dva mađarska ledolomca – „Sečenji“ i „Jegtoro 7″ koji će verovatno večeras stići u Novi Sad.

 

Mađarski ledolomac krenuo od Novog Sada ka Beogradu

Mađarski ledolomci krenuli su jutros iz Novog Sada nizvodno Dunavom, ka Beogradu, stigli do prve barijere i rade kod Surduka, saopštile su „Vode Vojvodine“.

Ledolomci su juče stigli do Novog Sada.

Na delu Dunava od Slankamena do Starih Banovaca formiran je ledostaj dužine šest kilometara, saopšteno je iz preduzeća „Vode Vojvodine“.

Kako se navodi u saopštenju, led debljine 20 santimetara hvata se na tom delu Dunavu, dok se nizvodno od Banovaca led gomila i sve je deblji.

U Daljskoj krivini probijen je koridor kroz ledenu barijeru, širine 70 do 100 metara, a preostali deo toka je pod ledom.

Od Daljske krivine do Slankamena ledom je pokriveno 40 do 70 procenata površine Dunava.

Planirano je da jedan mađarski ledolomac danas prođe celu deonicu koridora od Borova Sela do mosta Bogojevo, a da potom usitnjava led širenjem koridora nizvodno, navodi se u saopštenju.

Potiskivač „Sloga“ je održava kretanje leda Dunavom kod Novog Sada, i u pripravnosti je 24 sata.

U saopštenju „Voda Vojvodine“ piše da je pokrivenost reke Save ledom smanjuje, dok su Tisa i banatski vodotoci zaledjeni celom dužinom.

Vanredna odbrana od zagušenja ledom na snazi je duž 104,7 kilometara toka Dunava, a redovne mere odbrane na 628,67 kilometara toka Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.

Izvor: Beta