Mađarski ledolomci ne idu do Beograda

NA_VODI_madjarska_led_dunav_ledolomci06Mađarski ledolomci neće razbijati led do Beograda, već će, kada probiju čep kod Daljske krivine, ići nazad kako bi osigurali to područje, koje je kritično i za Srbiju, i Hrvatsku i Mađarsku, saznaje N1. Trenutno su u toku pregovori oko angažmana dva dodatna ledolomca iz te zemlje za potez do Beograda.

Mic po mic. Ledolomci iz Mađarske danonoćno razbijaju ledeni čep kod Dalja, gde se nalaze sante debele i do dva metra. Međutim, pošto stignu do Borovog Naselja, neće ići dalje, već će se vraćati nazad, kako bi sprečili da se prolaz zatvori. Drugim rečima, led koji bude pokrenut kretaće se ka novim preprekama, gde jedinu odbranu čine brodovi koji nisu predviđeni za to.

Sante leda koje u narednim danima budu stizale kod Novog Sada će dočekivati samo jedan brod.

Međutim, „Sloga“ nije ledolomac, već potiskivač. Ili, rečima kapetana, ovaj brod led ne seče, već se pored santi izdiže i lomi ih svojom težinom.

„Ledolomac je namenski brod, napravljen za te svrhe, sa vibro-uređajima i pancirnim limom, a potiskivač ima skroz druge namene. Ali, može da posluži“, objašnjava kapetan „Sloge“ Bogdan Natošević.

U „Vodama Vojvodine“ kažu da se trenutno pregovara oko angažmana dodatnih mađarskih ledolomaca, a do tada – imamo šta imamo.

„I ovde je sreća da smo našli ovog potiskivača i vlasnika koji je bio raspoložen da ga stavi u funkciju razbijanja leda u Novom Sadu, inače bismo se našli u problemu, pre svega i zbog javnosti, koja nemilosrdno traži odgovore na takva pitanja u takvim situacijama, ponekad malo i preterano“, kaže Božidar Beloš, rukovodilac službe za odbranu od poplava i zagušenja ledom u Vodama Vojvodine.

Pitanja, ipak, ne postavlja samo javnost, već i struka. Udruženje profesionalnih lađara je u više navrata zahtevalo od države da osposobi srpske ledolomce, ali su njihovi apeli ignorisani.

„Mi smo upozoravali na ovo kako bismo ukazali da problem treba da se rešava ranije, a ne da dođe do njega, pa da se rešava. Mi imamo brodove, koji su isti kao ti mađarski ledolomci, dva su u Novom Sadu, jedan je tu u Beogradu i čekaju da ih pojede rđa“, kaže za N1 Branislav Vajda, predsednik Udruženja profesionalnih lađara.

Inače, angažman mađarskih ledolomaca košta 575 evra po satu kada rade, a 300 kad stoje, što je iznos koji solidarno finansiraju Srbija, Hrvatska i Mađarska. Ukoliko bude postignut dogovor oko iznajmljivanja dodatnih plovila, to će, kažu nadležni, plaćati samo Srbija.

Izvor: N1