KIPAR: Oteto zemljište, turske trupe, grad-utvara

NA_VODI_kipar02Lideri kiparskih Grka i Turaka sastaće se danas u Švajcarskoj, u pokušaju da okončaju četiri decenije podele tog mediteranskog ostrva, ali teška pitanja ostaju.

Tokom turske invazije 1974. godine, oko 200.000 ljudi pobeglo je za jedan dan: kiparskih Grka ka jugu, a kiparskih Turaka ka severu, ostavljajući za sobom imovinu, kuće i zemljište.

Imovinu kiparskih Grka na severu zaposeli su kiparski Turci, doseljenici iz Turske i stranci.

Tako je jednom britanskom paru sud 2010. godine naredio da sruši kuću koju je izgradio na zemljištu kupljenom ilegalno, i da plac vrati pravom vlasniku, kiparskom Grku.

Na slobodnom jugu Kipra, Vlada upravlja kućama koje pripadaju kiparskim Turcima, dajući neke kiparskim Grcima, izbeglicama sa okupiranog severa. Infrastruktura, kao što je aerodrom Larnaka, izgrađena je na zemljištu koje pripada kiparskim Turcima.

Neki legitimni vlasnici traže povraćaj imovine, a drugi traže naknadu.

Sve više i više vlasnika, kiparskih Grka, očajnih jer smatraju da više neće doći do svoje imovine ili da će nestati kiparskog novca za naknadu, okreće se komisiji koju je uspostavila Turska da im isplati naknadu, što zavisi od slučaja. To iritira vlasti kiparskih Grka.

Republika Kipar procenjuje da je više od 160.000 doseljenika iz najsiromašnijih krajeva Turske, privučeno obećanjem stanovanja i zemljišta, smešteno na ostrvu, postajući većina u populaciji severa.

Popis koji su vlasti kiparskih Turaka sprovele 2011. godine, pokazuje da su, od 286.000 stanovnika severa, 118.000 (40 odsto) – državljani Turske.

Taj broj ne obuhvata vojnika koje je rasporedila Ankara, kojih je, po vlastima kiparskih Turaka, sada tamo 30.000.

Godine 1974, kada su kiparski Grci pobegli iz grada Varoše, do tada glavnog letovališta ostrva, turska vojska je bodljikavom žicom okružila tamošnje skupe kuća i hotele, zabranjujući bilo čiji povratak. Taj ogroman centar je postao grad duhova, a sećanje na njega proganja njegovih bivših 40.000 stanovnika.

Zbog embarga protiv „Turske Republike Severni Kipar (TRNC)“ koju samo Ankara priznaje, direktna trgovina nije moguće sa inostranstvom. Brodovi ne mogu da koriste luku Famagusta, na istoku, a avioni aerodrom Ercan koji je pod upravom TRNC, te svi putnici i roba moraju da u tranzitu prodju kroz Tursku.

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinči je oživeo mogućnost povratka Varoše, u zamenu za legalizaciju luke Famagusta i aerodroma Ercan.

UN su 2010. godine uklonile gotovo sve mine iz „tampon-zone“ razdvajanja dveju strana, koja je pod upravom „plavih šlemova“ od podele ostrva 1974. godine.

Ali, nepostojanje detaljnih mapa minskih polja, starijih od 1974. godine, sprečio je Ujedinjene nacije da završe razminiranje ostrva.

Izvor: Beta