ČEKA SE POTEZ RUSIJE: Američki, britanski i francuski ratni brodovi se spremaju za rat u Zalivu

Udarna grupa američkih, britanskih i francuskih ratnih brodova, pod vođstvom kraljevske mornarice, se priprema za “ratne igre“ u Zalivu, uključujući simulirani sukob sa Iranom, usled tekućih sporova sa pomorskim snagama Teherana i ratoborne retorike.

Vežba Unified Trident, koja bi trebalo da počne sledeće nedelje, je planirana neko vreme, ali je to prvo veliko raspoređivanje britanskih i američkih brodova u tom području otkako je Donald Tramp ušao u Belu kuću.

Ratni brodovi američke mornarice iz udarne grupe su bili uključeni u niz sukoba sa iranskim snagama u poslednjih nekoliko meseci, uključujući i raniji incident ovog meseca kada je USS Mahan razarač ispalio hice upozorenja na četiri iranska patrolna broda za brze napade.

U prikazu sile sledeće nedelje će se videti admiralski brod Kraljevske mornarice HMS Ocean i Type 45 razarač HMS Daring, koji će biti raspoređeni u Zalivu u prikazu “odvraćanja i ohrabrivanja“ zajedno sa američkim ratnim brodovima USS Hopper i USS Mahan i francuskim protivavionskim fregatima FS Forbin.

Bivši šef Kraljevske mornarice, admiral Lord Vest, je izjavio za Middle East Eye da je tajming vežbi bio “zabrinjavajući“ i da su vojni komandanti bili “svesni porasta tenzija“ u regionu.

Admiral, čiji je brod HMS Ardent bio izgubljen 1982. godine u Foklandskom sukobu, je rekao: “Nema sumnje da tenzije rastu i da labav govor predsednika Trampa doprinosi eskalaciji situacije!“

 

Tramp i Iran

 

Novi američki predsednik, ne krije svoju želju da zauzme čvrst stav protiv Irana i “odstrani“ nuklearni sporazum predsednika Obame sa tom zemljom. Ranije ove nedelje, on je obećao blisku saradnju sa Izraelom u “rešavanju pretnji od strane Irana.“

 

Njegov novoimenovani ministar odbrane, Džejms Matis, je takođe oštar kritičar Irana. Matis je pozvao na jače odgovore na iransko uznemiravanje američkih brodova i aviona i nazvao tu zemlju “jedinom najtrajnijom pretnjom stabilnosti i miru na Bliskom istoku.“

 

Stručnjaci za bezbednost strahuju da bi Unified Trident vežbe mogle ugledati ponavljanje tenzija od prošlog leta kada su iranski pomorski brodovi napravili seriju opasnih manevara oko američkih brodova u Persijskom zalivu.

Američki mornari su ispalili hice upozorenja u toku jedne epizode, ukazujući na opasnost od oružanog sukoba između Irana i američke mornarice u veoma spornoj oblasti.

Piter Roberts, direktor vojnih nauka, je rekao za MEE: “Izgleda da će politika nove administracije prema Iranu biti tvrdokorna, a tako Iran može osetiti da ima malo toga da izgubi, i zbog toga može pokušati nešto.“

On je dodao: “To bi moglo da zadovolji želje Irana da budu viđeni kao moćni u regionu, ali i da testiraju posvećenost američkog saveza. Čak i u takvim okolnostima, Trampov odgovor ne bi bio predvidiv– to bi moglo biti sve, od ignorisanja do masovne odmazde.“

“SAD će izuzetno pažljivo nadgledati, i imaće – kao i sve države – pripremljene načine da zaobiđu britanske komandante, ako se oni pokažu suviše sporim ili nedovoljno robusnim“, dodao je Roberts.

Tokom vežbe će se HMS Daring i HMS Ocean verovatno pridružiti američkim i francuskim ratnim brodovima da simuliraju uništavanje iranskih borbenih aviona, brodova i priobalnih raketnih baterija.

U slučaju rata, glavna pretnja američke koalicije u Zalivu će doći od mornarice Islamske revolucionarne garde korpusa. Očekuje se da ova sila koristi strategiju “pristup-odbijanje“ napadajući američke i britanske ratne brodove.

Stručnjaci odbrane kažu da, iako je sposobnost Irana ograničena i nadmašena od strane američkih i britanskih snaga, on bi i dalje mogao da zada niz smrtonosnih udaraca koristeći kombinaciju mini podmornica, brodova za brzi napad, mina i priobalnih protivbrodnih raketnih baterija.

Zaliv je među najprometnijim plovnim putevima na svetu. Prošle nedelje su vode bile još više prepunjene kada su tri kineska ratna broda, uključujući i raketni razarač, krenuli u obilazak regiona.

To je prvi takav obilazak u šest godina i desio se kada je Peking pokazao želju da igra veću ulogu na globalnoj sceni. Izvori odbrane su rekli da će verovatno kineski brodovi “držati na oku“ vežbe koje su pod vođstvom Kraljevske mornarice.

Portparol Kraljevske mornarice je rekao: “HMS Ocean i Type 45 razarač će biti učesnici Kraljevske mornarice u vežbi Unified Trident. To je rutinska vežba koja je planirana dugo vremena. Mi ne komentarišemo nasilne mere zaštite.“

Međutim, ono što nijedna agencija ne iznosi je stav Rusije o svim tim planovima a što je jedino i bitno u ovim ratnim igrama. Rusija je sklopila dogovor sa Iranom koji podrazumeva i vojnu saradnja i svakako neće mirno gledati kako neko razara Iran.

Tu je takođe umešana i Kina u smislu dogovora, a eventualni poraz Irana u takvom ratu značio bi direktan dolazak Islamske države na granice Rusije.

Zaključak je, ukoliko počne rat protiv Irana, počeće i Svetski rat jer će se priključiti i Rusija i Kina. Pogotovo Rusija neće tolerisati rat protiv Irana jer je iranska vojska aktivni partner sa Rusijom u ratu u Siriji.

Izvor: Middleeasteye.net