Iran razvija brodove na nuklearni pogon

na-vodi_brod-smeliPredsednik Irana Hasan Rohani naložio je danas iranskim naučnicima da započnu rad na izgradnji brodova na nuklearni pogon kao odgovor na najavljeno produženje američkih sankcija.

U saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, Rohani je kritikovao odluku američkog Senata o produženju Zakona o sankcijama protiv Irana (ISA) za deset godina, kao kršenje nuklearnog sporazuma koji su prošle godine postigli Teheran i šest svetskih sila.

Rohani je rekao da je takođe naložio ministarstvu spoljnih poslova da pripremi pravnu tužbu međunarodnom komitetu koji je zadužen za nadgledanje poštovanja nuklearnog sporazuma, prenosi AFP.

Prema tom sporazumu iz jula 2015. godine, svetske sile su pristale da ukinu međunarodne sankcije Iranu u zamenu za obustavu njegovog nuklearnog programa.

ISA je prvi put usvojen 1996. godine kao kaznena mera za ulaganje u energetsku industriju Irana i radi odvraćanja Teherana od namere da se snabde nuklearnim oružjem, a trebalo je da istekne 31. decembra, podseća Rojters.

Izvor: Reuters / AFP