“Ovo je poslednja prilika da spasemo Veliki koralni greben”

na-vodi_veliki-koralni-grebenZa pet godina možda neće biti moguće spasiti Veliki koralni greben ukoliko vlada Australije ne uloži 6,5 milijardi dolara u poboljšanje kvaliteta vode u okolini ovog dragulja, upozorili su u četvrtak naučnici.

Najvećem koralnom sistemu na svetu, koji se od 1981. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske prirodne baštine, prete klimatske promene, ali i poljoprivredne otpadne vode, poljoprivredni razvoj i širenje invazivnih morskih zvezda zvanih „kruna od trnja“.

Greben je žrtva i najgoreg izbeljivanja korala ikada zabeleženog, koje zahvata 93 odsto njihove površine zbog visoke temperature vode.

„Sadašnji sistem upravljanja otpadnim vodama i novcem za sprečavanje novih degradacija očigledno nije adekvatan. To bi ili trebalo odraditi kako treba, ili odustati od Velikog koralnog grebena… Situacija je toliko loša“, pišu Džon Brodi i Ričard Pirson, istraživači na Univerzitetu Džejms Kuk, u studiji objavljenoj u magazinu “Estuarine, Coastal and Shelf Science Journal”.

U saopštenju objavljenom u četvrtak procenjuju da bi vlada trebalo da izdvoji 6,5 milijardi evra u roku od 10 godina za poboljšanje kvaliteta. Bez tih mera, „Veliki koralni greben biće u terminalnom stadijumu za pet godina“.

„Klimatske promene događaju se mnogo brže od onog što je očekivala većina naučnika“, izjavio je Brodi.

Portparol Ministarstva za očuvanje prirodnog okruženja Greg Hant izavio je ranije da je australijska vlada do sada učinila više nego što je učinjeno ikada ranije za zaštitu ovog mesta.

Veliki koralni greben, niz koralnih grebena duž severoistočne obale Australije u Koralnom moru, između Toresovog moreuza na severu i rta Sendi na ostrvu Frejzer na jugu, dug je oko 2000 km, širok oko 2 km u severnom i mestimično oko 150 km u južnom delu. Koralni grebeni vide se samo tokom oseke, a koralnih ostrva ima malo.

IZVOR: 24SATA