Kako da spasite mobilni kad vam padne u vodu

na-vodi_mobilniIako su današnji mobilni i pametni telefoni otporni gotovo na sve, većina njih ipak neće „preživeti“ pad u vodu. Ekipa s Wirea vam donosi nekoliko saveta kako da spasite svoj mobilni u takvim situacijama.

Prva stvar koju morate da uradite je da izvadite bateriju iz uređaja. Nikako nemojte pokušavati da uključite telefon nakon što vam je pao u vodu, jer to može dovesti do kratkog spoja.

Nakon baterije, odmah izvadite i SIM karticu. Možete protresti telefon kako bi što više vode izašlo iz njega, a zatim ga dobro prosušite peškirom ili ubrusom, ali nikako nemojte duvati u njega, jer će na taj način voda samo ući još dublje u otvore telefona.

Možete koristiti i usisivač, a nakon što ste usisali vodu ostavite uređaj u činiji nekuvane riže jedan ili dva dana, te ga okrećite svakih nekoliko sati. Nakon što ste sve navedeno uradili, proverite je li uređaj potpuno suv tako da ga stavite na peškir, te nakon par sati proverite ima li na njemu vlage. Ako vlage nema, pokušajte da uključite svoj uređaj – verovatno će raditi.

Na Wiredu takođe savetuju da, ako vam uređaj padne u morsku, odnosno slanu vodu, nakon što uklonite bateriju i SIM karticu, uređaj uronite u izopropilni alkohol, te nakon toga ponovite gore navedene korake.