Kriminal teče srpskim rekama

na-vodi_sverc-na-rekamaSRPSKIM rekama plovi kriminal! Nadležni državni organi, kako saznaju „Novosti“, pokrenuli su veliku akciju kako bi se organizovanom kriminalu i sivoj ekonomiji na rekama stalo na put. Angažovani su policija, carina, poreznici, tržišna inspekcija, pa čak i bezbednosne službe. Na crno se u Srbiju ubacuju droga, cigarete, nafta… Vodeni putevi se koriste čak i za trgovinu ljudima.

Postoje sumnje, međutim, da su u ovaj „biznis“ umešani i pojedini pripadnici policije i carine, koji uzimaju novac i žmure na oba oka kada je reč o švercu ili su čak članovi kriminalne ekipe.

- Brojne zaplene narkotika u morima i okeanima bile su signal policiji da se na isti način, najverovatnije, koriste i reke na Starom kontinentu – kaže izvor „Novosti“. – Kriminalci su se toga odavno dosetili, posebno kada je „provaljena“ takozvana balkanska ruta, kojom se decenijama unazad krijumčario heroin iz Avganistana, preko Turske i Srbije do zapadne Evrope.

Prema najnovijim saznanjima evropskih bezbednosnih službi, iz morskih luka se kokain pretovara u kamione, a potom se prebacuje u barže, čamce, jahte i jedrilice na najbližim rekama. Kroz Srbiju su narkotici najčešće samo u tranzitu, ali ima slučajeva i da se manje količine zadržavaju za domaće tržište.

POSEBNI KURSEVI
PRIPADNICI naših državnih službi koji se bave suzbijanjem kriminala i šverca na rekama završili su posebne kurseve za kontrolu i pretres brodova i manjih plovnih objekata. Na praksi u Engleskoj i Francuskoj obučavali su se za pretres putničkih, trgovinskih i turističkih brodova i jahti na Atlantiku.

- Krijumčarenjem na Dunavu, Savi, Tisi i Velikoj Moravi bave se strani mornari, uglavnom sa brodova istočnih evropskih zemalja, ali su u ovaj posao uključeni i domaći kriminalci – navodi naš izvor. – Reč je o organizovanim krijumčarskim grupama, koje imaju svoju stražu, doušnike i saradnike u državnim strukturama. „Roba“ se pretovara na reci, u brze čamce i glisere. Dešava se i da se barže promene, kako bi se zavarao trag.

U situaciji kada deo droge ostaje u Srbiji, angažuju se kamioni, traktori, automobili, pa čak i motori i bicikli za manje količine. Pored droge, u ovom trenutku rečni krijumčari najviše zarađuju na švercu cigareta, nafte, ali i veštačkog đubriva.

- Cigarete se krijumčare brodovima po Dunavu iz Srbije u Rumuniju i Bugarsku, ali i u zapadne evropske države, gde je njihova cena tri puta veća – kaže naš sagovonik. – Najveći „promet“ je na Dunavu, jer je na Savi, Tisi i Velikoj Moravi brodski saobraćaj mnogo manji.

Srbija ima hiljadu kilometara plovnih puteva, ali prema nekim podacima glavne švercerske luke su Beograd, Novi Sad, Smederevo, Pančevo… Pre izvesnog vremena u blizini Grocke otkriveni su čamci puni veštačkog đubriva, koje je pretovareno sa jednog ukrajinskog broda.

- Veštačko đubrivo se najviše krijumčari u zoni Smedereva i Kovina, jer se tajno istovara sa brodova na obe obale Dunava – ističe naš sagovornik. – Brodovima iz Moldavije, Rusije, Ukrajine, Bugarske i Rumunije krijumčari se čak i građevinsko gvožđe, ali i kukuruz, soja i pšenica. Njima se snabdeva crno tržište u Novom Sadu, Beogradu i okolini, Donjem Milanovcu i posebno u Smederevu.

Na krijumčarskoj karti Srbije crnom bojom su obeležni pančevački i smederevski region, jer se nafta, đubrivo i gvožđe švercuju u selima Kulič, Šainac, Radinac, Orešac, Jugovo, ribarskim dunavskim naseljima i selu Dubavica na ušću Velike Morave u Dunav.

IZBEGAVAJU DAŽBINE
PORED krijumčarenja droge, posebna opasnost je siva ekonomija jer to direktno udara na ekonomiju Srbije i državni budžet. Krijumčarenjem nafte, veštačkog đubriva, cigareta… izbegavaju se carinske i ostale dažbine. Ovi artikli završavaju na crnom tržištu.

NOVOSTI ONLINE
Z. USKOKOVIĆ