Crna nedelja – strmoglav pad nafte

na-vodi_nafta-platformaCene nafte su u Aziji porasle nakon nekoliko dana u padu, ali analitičari navode da taj rast neće potrajati u svetlu obilnih globalnih zaliha.

Američka „laka“ nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 26 centi na 48,71 dolar, spustivši se ispod 49 dolara prvi put od 31. marta, dok je nafta tipa „brent“ za septembarsku isporuku u Londonu poskupela 18 centi na 55,45 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je tokom ove nedelje pojeftinio četiri odsto, a „brent“ gotovo tri odsto.

Ananlitičari navode da su „apetit“ za naftom umanjile spekulacije o povratku iranske nafte na tržište nakon sporazuma Teherana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

„Kada sankcije zapada Iranu budu ukinute, toj zemlji će biti potrebno dva meseca da udvostruči izvoz nafte. To bi predstavljalo rast od oko milion barela dnevno na ionako prezasićenom tržištu“, navodi analitičar kompanije Kapital ekonomiks Tom Pu. Iran ima četvrte po veličini rezerve nafte u svetu.

Cene nafte su se spustile sa nivoa od iznad 100 dolara, na kom su bile u junu prošle godine, u svetlu gomilanja zaliha, koje su dobrim delom porasle zbog snažne proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, nakon što je tržište već bilo prezasićeno naftom iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), sa Saudijskom Arabijom na čelu.

Komercijalne zalihe nafte u Kini pale su u junu na minimum za godinu dana, jer je tražnja rafinerija skočila na rekordni nivo, prenosi „Blumberg“. U SAD se, sa druge strane, zalihe samo gomilaju.

IZVOR: TANJUG