Srbi uhvaćeni na jahti sa 1,15 tona kokaina vrednog 70 miliona dolara

na-vodi_sverc-kokainKod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu zaplenjeno je 1,15 tona kokaina, koji je kriminalna grupa iz Srbije nameravala da švercuje između Kariba i Evrope, saopštila je francuska vlada. Potrugalska policija, koja je izvela hapšenja, delovala je na osnovu dojave francuskih i britanskih istražitelja.

Zaplena je izvršena blizini ostrva Fajal, u sklopu Azorskih ostrva, pri čemu su uhapšena i četiri državljana Srbije, saopštile su portugalske vlasti.

Portugalska policija je zaplenila kokain na jednom jedrenjaku u noći između 27. i 28. maja, a to je rezultat „zajedničke istrage“ Francuske i Velike Britanije, navedeno je u saopštenju iz francuske vlade.

Francusko Ministarstvo finansija je saopštilo da je operacija bila deo zajedničke istrage francuske carinske službe i britanske Nacionalne kriminalističke agencije (NCA), "čija je meta bila srpska kriminalna grupa osumnjičena za krijumčarenje kokaina između Kariba i Evrope".

„To je najveća zaplena kokaina do sada u regionu Azorskih ostrva“ (udaljenih oko 1.500 kilometara od portugalske obale), navele su portugalske vlasti, dodajući da su uhapšena četiri srpska državljana i jedan Nemac, koji su stari između 29 i 54 godine.

Droga, čija se ulična vrednost procenjuje na više od 70 miliona evra, pronađena je na četiri skrivena mesta u središnjem delu jahte, navodi se u saopštenju.

Prema portugalskim zvaničnicima, u raciji sprovedenoj u sredu zaplenjena je rekordna količina kokaina u ovom arhipelagu, a droga je otkrivena na brodu sa američkom zastavom u luci na ostrvu Fajal, preneo je AFP.

„To je najveća zaplena kokaina na Azorskim ostrvima“, istakla je portugalska policija.

Ta akcija je deo „velike operacije sa ciljem otkrivanja i razbijanja organizovanih kriminalnih grupa koje švercuju kokain u Evropu“, navela je portugalska policija.

U Portugalu su zaplene droge česte, budući da šverceri narkotika koriste dugačku obalu te zemlje da bi lakše prošvercovali drogu na teritoriju Evrope.

Rekord kad je reč o zapleni kokaina u Portugalu iznosi čak 6,1 tona, otkrivenih u novembru 2005. na širem području Lisabona, pri čemu je uhapšeno šest Francuza i jedan Kolumbijac.

Kod obala Škotske je 23. aprila na jednom tegljaču zaplenjeno više od tri tone kokaina, što je takođe rezultat zajedničke istrage Francuske i Velike Britanije.

BETA