Iran oslobodio teretni brod i posadu

na-vodi_kontejnerski-brodIran je danas oslobodio teretni brod i posadu, pod zastavom Maršalskih osrtva, koje su iranske snage zauzele u moreuzu Hormuz prošle nedelje, izvestili su državni mediji.

Prema navodima dobro informisanog neimenovanog izvora i Pomorske organizacije, brod i 24 člana posade su oslobođeni i mogu da napuste Iran, izvestila je iranska novinska agencija IRNA, preneo je AFP.

Iran je juče njavio da će osloboditi brod nakon što plati kaznu.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marzie Fakham rekla je da je 28. aprila oduzet brod MV Maersk tigris, zbog pravne žalbe iranske privatne kompanije, u vezi sa sudskim sporom iz 2005. oko nepreuzetog tovara iz Dubaija.

Danska kompanija „Maersk line“, koja je iznajmila kontejnerski brod od firme „Rikmers šip menadžment“ iz Singapura, tvrdi da nije na njemu bilo specijalnih tereta u vidu vojne opreme.

Sudski spor sa iranskom kompanijom traje od 2005. godine, a „Maersk“ je pristao da prema presudi, isplati Iranu 163.000 dolara.

U međuvremenu je stigla nova presuda, prema kojoj treba da plate 3,6 miliona dolara.

Maršalska ostrva, pod čijom zastavom plovi teretni brod „Maersk tigris“, suverena su država koja je 1983. sa SAD sklopila Sporazum o slobodnom udruživanju.

Tanjug