Pronađen japanski džin iz Drugog svetskog rata

na-vodi_japanJedan od dva najveća bojna broda, koji su američke snage potopile u Drugom svetskom ratu, na dnu mora kod Filipina našao je suosnivač „Majkrosofta“ Pol Alen i to objavio na svom veb-sajtu.

Američki milijarder Pol Alen objavio je fotografije zarđalog bojnog broda „Musaši“ iz Drugog svetskog rata sa grbom Japana, žutom hrizantemom, prenosi Beta. Ubrzo je stigao i video-snimak potrage za najvećim bojnim brodom ikada napravljenim.

Japanski morski džin
„Musaši" je bio drugi brod u „jamato" klasi japanske Carske mornarice. „Musaši" i „Jamato" bili su najteži i najnaoružaniji bojni brodovi ikada napravljeni, sa istisninom od 72.800 tona i naoružani sa devet topova kalibra 460 milimetara.
„Musaši" je potopljen tek nakon 19 pogodaka torpedom i 17 pogodaka bombama sa američkih aviona.

Luksuzni brod „Oktopus“, koji ima i podmornicu za istraživanje i u vlasništvu je Alena, u nedelju je, posle osam godina traganja, našao japanski brod na kilometar dubine, na dnu Sibujan mora, kod centralnih filipinskih ostrva Visaja.

Portparoli filipinske mornarice i obalske straže rekli su agenciji AFP da nisu obaveštene o ovom otkriću.

Američki bombarderi potopili su brod „Musaši“ u oktobru 1944. godine, tokom bitke u zalivu Lejte, koja se smatra najvećom pomorskom bitkom u Drugom svetskom ratu u kojoj su američke i australijske snage pobedile Japance.

Pol Alen je sa Bilom Gejtsom osnovao kompaniju „Majkrosoft“ 1975. godine. Danas je 51. na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu, a imovina 62-godišnjeg bogataša procenjuje se na 17,5 milijardi dolara.