Izumiru karipski koralni grebeni

na-vodi_koralVećina korala na Karibima mogla bi da nestane za 20 godina, prvenstveno zbog prekomernog ribolova i nestanka morskih ježeva, upozorile su danas Ujedinjene nacije i Međunarodna unija za zaštitu prirode (UICN).

Trenutno je u ovom regionu preostala svega jedna šestina originalnih koralnih grebena, ističe se u studiji koju su zajednički objavili Program Ujedinjenih nacija za čovekovu okolinu (UNEP) i UICN.

„Većina koralnih grebena Kariba mogla bi da nestane za 20 godina“, navode stručnjaci, dodajući da je od 1970-ih godina nepovratno izgubljeno više od 50 odsto površine pod koralima.

na-vodi_koral-1

„Karipski koralni grebeni pretrpeli su masovne gubitke od početka 1980-ih godina kao rezultat ljudskih aktivnosti“, prvenstveno zbog eksplozije demografskog rasta, prekomernog ribolova i zagađenja obala, objašnjavaju naučnici.

Klimatske promene su dugo smatrane glavnim uzrokom ove katastrofe. Premda one i dalje predstavljaju „ozbiljnu pretnju“, jer pospešuju kiselost okeana i izbeljivanje korala, što dovodi do usporavanja, pa čak i zaustavljanja njihovog rasta, klimatske promene više nisu prve na meti istraživača.

Studija, naime, otkriva da je gotovo potpuni nestanak riba „papagaj“, koje je čovek decenijama besomučno lovio, i morskih ježeva, koji su masovno izumrli 1983. zbog nepoznate bolesti, glavni krivac propadanja korala na Karibima.

na-vodi_koral-2

Poznato je da se ribe papagaj i morski ježevi hrane algama koje prekrivaju korale.

„Kada dolazi do prevelikog bujanja algi, gotovo je nemoguće spasiti korale“, objasnio je za AFP Karl Gustaf Lundin, direktor Programa UICN za morske i polarne sredine.

Tanjug