Drama uživo: Žena ronilac snimila napadača koji je pokušao da je ubije pod vodom

na-vodi_koralni-greben-1

Koralni greben

Gospođa Rene Umberger(53), iskusni ronilac sa preko 10.000 zaranjanja i ekološka aktivistkinja angažovana na zaštiti podvodnih koralnih grebena, u četvrtak je doživela jezivo iskustvo.

Dok je na dubini od 15m dokumentovala štetu pričinjenu podvodnim grebenima u moru kod obala Kone na Havajima, drugi ronilac joj je prišao i istrgao crevo za kiseonik, očigledno u pokušaju da je ubije.

Umbergerova je, međutim, zahvaljujuči ogromnom ronilačkom iskustvu ipak uspela da se spase, a ostala je dovoljno pribrana i da snimi napad koji je doživela, tako da snimak sada može da iskoristi kao dokazni materijal na sudu.

na-vodi_koralni-greben-2

Napadač

Prema rečima Umbergerove, svaki manje iskusan ronilac bi se u situaciji u kojoj se ona našla uspaničio, zbog straha, stresa, i nedostatka vazduha, i instinktivno bi pojurio ka površini – a to je u pravo ono što nikako ne sme da se učini, jer naglo izranjanje sa tolike dubine dovodi do dekompresije, odnosno oslobađanja mehurića, kiseonika u čitavom telu, uljučujuči i mozak, što može da dovede do jakih napada, krvarenja, nepopravljivih oštećenja i smrti.

na-vodi_koralni-greben-3

Nemio susret

Umesto toga, Umbergerova je, kao što se na njenom snimku i vidi, uspela da sačuva pribranost i da se nakon 30 sekundi bez kiseonika ponovo dokopa creva za disanje, a kad je videla da napadač iznova kreće ka njoj, verovatno opet u zloj nameri, polako je izronila do čamca.

na-vodi_koralni-greben-4

Borba za kiseonik

“Nikad, ni u milion godina ne bih pomislila da će me neko tako napasti, a pogotovo ne sa tolike daljine. Taj čovek mora da bude uhapšen”, tvrdi ona.

U pitanju je čovek s kojim je već ranije došla u sukob, osoba koja lovi ribe i druge stanovnike koralnih grebene i prodaje ih akvarijumima, što prema mišljenju Umbergerove doprinosi putošenju ovog nenadoknadivog blaga naše planete.

Ovakav ulov ribe na Havajima nije zabaranjen, pod uslovom da ribar ima dozvolu i da poštuje propisane kvote i periode lovostaja, ali snimljeni napadač se po svoj prilici nalazio u nedozvoljenom lovu, pa je stvar pokušao da “popravi” ubistvom neželjenog svedoka. Njegovo ime je poznato policiji, ali u štampi još uvek nije objavljeno, jer zvanična optužnica tek treba da bude podignuta.

Dejli mejl/DM