Posada kruzera MSC Magnifica spašena od ˝ropstva˝

na-vodi_brod-MSC-MagnificaBrazilska federalna policija priopćila je da je sa kruzera MSC Magnifica, a nakon jednomjesečne istrage i dojave sa broda, spasila 11 članova posade koji su bili, kako navodi BBC, u robovskom položaju i tretirani kao robovi.

Brazilski dužnosnici dodaju i da su zaposleni prisiljavani raditi po 16 sati dnevno, a neki od njih su se žalili i na seksualno uznemiravanje.

Operacija je izvedena u prvoj brazilskoj prijestolnici, i jednom od domaćina predstojećeg, ljetošnjeg Prvenstva svijeta u nogometu, gradu Salvadoru na sjeveroistoku, gdje je MSC Magnifica pristala sa vise od 3.000 putnika.

Vlasnik broda, talijanska tvrtka MSC Crociere odlučno je odbacila ove tvrdnje, navodeći u svojoj izjavi da poštuju sve nacionalne i međunarodne propise, te da su spremni na suradnju sa brazilskim vlastima.

Nacionalnost i imena 11 “spašenih” članova posade nije objavljena, a jedan od direktora u brazilskom ministarstvu rada situaciju je prokomentirao riječima: „Činjenica da je posada potpisala ugovor, čak međunarodni ugovor, ne znači da osnovna ljudska prava ne moraju biti ispoštovana“.

MSC Crociere zapošljava 4.181 članova posade u brazilskim vodama, a više od 1.200 njih su državljani Brazila.

Izvor: POMORAC.net