Kubanska luka zabrinula karipske nacije

na-vodi_kubaKaripske nacije strahuju da bi zbog nove kubanske luke sve investicije mogle završiti u Havani.

Kubanska nova luka, koja je koštala gotovo milijardu dolara, za Vladu je simbol jačanja ekonomije te zemlje. Trebala bi osigurati potrebne komercijalne veze s ostatkom svijeta.

Ali, druge karipske nacije zabrinute su zbog činjenice da bi sve investicije mogle na kraju završiti u Havani.

Bahami izgledaju kao mjesto na kojem ljudi ne brinu ni o čemu. Ekonomiju pokreće turizam pa stanovnici čine sve da posjetitelje karipskog otoka dobro zabave.

A za Daphne Nixon, koja na ovom tržištu radi posljednjih 15 godina, to je stvar opstanka.

Luka izgrađena brazilskim novcem

„Trebamo naše turiste, doista ih trebamo. Moramo se odnositi prema njima najbolje što možemo kako bi se vratili“, kaže ova trgovkinja.

„Čini se da je turizam za sada siguran, ali druga velika industrija Bahama, brodski prijevoz, mogla bi biti ugrožena. Prijetnja dolazi u obliku nove kubanske goleme luke, vrijedne 900 milijuna dolara, zbog koje bi strane investicije ovo mjesto mogle zaobići“, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Luka Mariel izgrađena je brazilskim novcem, što je znak produbljivanja komercijalnih veza između Kube i Latinske Amerike.

Ali i Europska unija želi jačati trgovinske odnose s Kubom, a to bi moglo zaprijetiti monopolu koji su do sada uživale mnoge karipske nacije.

Freeport ima jednu od najvećih luka na svijetu i može primiti velike brodove. No, bez obriza na to, domaći poduzetnici pažljivo motre razvoj događaja na Kubi.

„Mislim da moramo obratiti pozornost, ali smatram da mi također radimo dobro s Panamom, već se spremamo za veće brodove. Mi smo već na zabavi, a Kubanci tek trebaju doći do ovdje“, kaže Leigh Termath iz Trgovinske komore.

Turizam na Bahamima nedodirljiv

Ali, i turizam na Kubi se ubrzano razvija pa se mnogi pribojavaju da bi Bahami mogli ostati bez posla. Ovdašnji dužnosnici nisu nimalo zabrinuti zbog toga.

„Predviđam da ćemo uskoro vidjeti obnovu naših odnosa s našim najbližim susjedom, Kubom, koji će s Bahamima stvoriti na sjeveru Kariba snagu mnogo veću od one koju smo vidjeli u posljednjih 60 godina“, procjena je ministra turizma Davida Johnsona.

Karibi svake godine privuku milijune posjetitelja i malo je vjerovatno da će ovo mjesto ikada izgubiti na popularnosti.

Iako bi Kuba uskoro mogla postati glavni igrač u regiji, turizam na Bahamima i dalje je nedodirljiv većini konkurenata.

 

Al Jazeera